Kruszywa w produkcji betonu

Jego sukces jest spowodowany tym, że posiada wiele zalet, takich jak:

  • łatwość w obróbce,
  • posiada tolerancję na bardzo szeroki zakres temperatur oraz jest odporny na inne czynniki
  • atmosferyczne – wiatr, nasłonecznienie,
  • nie ulega uszkodzeniu pod wpływem drobnoustrojów – pleśni oraz grzybów,
  • posiada doskonałe parametry termoizolacyjne, a przy tym jest dobrze przepuszczalny,
  • posiada atrakcyjną cenę.

Beton potrzebuje odpowiedniego zabezpieczenia, ponieważ dosyć łatwo ulega korozji. Jednak po spełnieniu tego warunku jest bardzo trwałym materiałem, który zachowuje swoją jakość przez długie lata.

Beton

 

Jakie kruszywa wykorzystuje się do produkcji betonu?

Beton składa się w aż 70% z kruszywa. W produkcji wykorzystuje się zarówno kruszywo grube, jak i lekkie.

Kruszywo grube stanowi około 40% objętości. Warstwę tę może stanowić:

  • kruszywo sztuczne: żużel wielkopiecowy, szkło piankowe, keramzyt,
  • kruszywo z recyklingu,
  • kruszywo naturalne:
    • grys: granit, marmur, wapień, dolomit,
    • żwirowe: piaski, żwir.

Kruszywo lekkie może występować w postaci:

  • kruszywa sztucznego: perlitu, szkła piankowego, keramzytu,
  • kruszywa z recyklingu,
  • kruszywa odpadowego: żużlu paleniskowego, łupkoporytu,
  • kruszywa naturalnego: pumeksu naturalnego, węglanoporytu, tufoporytu.

W zależności od proporcji kruszyw i innych składników można uzyskać różne właściwości betonu. Odpowiednia mieszkanka może zagwarantować najwyższej jakości cechy, które są bardzo pożądane przez branżę budowlaną. Najlepiej, aby kruszywa posiadały możliwie najbardziej różnorodną wielkość oraz nie zawierały żadnych zanieczyszczeń.

Jednym ze składników niezbędnych w produkcji betonu jest cement. Najczęściej wykorzystywany jest rodzaj portlandzki lub hutniczy. Kolejnym składnikiem jest woda nieposiadająca zanieczyszczeń. Ostatnim ze składników koniecznych do produkcji betonu są domieszki, które nadają mu odpowiednich właściwości.